Dalam halaman ini kami siarkan tiga karangan pendek yang ditulis oleh tiga orang pemenang Pertandingan
Smart English untuk sesi 2016. Mereka ialah murid-murid Darjah 6 daripada tiga buah sekolah berlainan iaitu SJK ( C ) Chung Hwa Wei Sin, Kuala Terengganu; Sekolah Kebangsaan Mangkok, Permaisuri; dan Sekolah Kebangsaan Padang Luas Jerteh, Besut. Karangan-karangan mereka ini menerangkan manfaat Program Smart English menurut perspektif masing-masing.

PROGRAM SMART ENGLISH & HADIAH SMART READER MENINGKATKAN KEMAHIRAN SAYA

Toh Ann Chyi (12 tahun)

SJK (C) Chung Hwa Wei Sin, Kuala Terengganu

Smart English merupakan satu program yang telah banyak membantu saya dalam peningkatkan keyakinan diri ketika berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris. Banyak kemahiran yang telah dikuasai oleh saya melalui program ini terutamanya kemahiran lakonan, kemahiran mendengar dan bertutur secara lancar. Semangat bekerjasama di antara ahli pasukan merupakan kunci yang penting demi mencapai kejayaan. Selepas menyertai Smart English saya baru sedar bahawa murid-murid yang kurang cemerlang dalam akademik juga mempunyai peluang yang baik untuk menyertai program ini dan mereka juga dapat beraksi secara cemerlang sepanjang program ini.

Young Smart Reader Award merupakan satu pencapaian yang amat berharga untuk saya. Saya percaya bahawa Young Smart Reader Award diadakan adalah untuk menggalakkan murid-murid banyak membaca buku Bahasa Inggeris. Saya rasa amat bertuah kerana dapat berjumpa dengan beberapa orang Profesor dan mereka juga menasihati saya supaya banyak membaca buku-buku Bahasa Inggeris. Di samping itu, mereka juga mengingatkan saya bahawa penguasaan Bahasa Inggeris bukan sahaja untuk akademik malah ini merupakan satu bahasa pengantar yang sangat penting untuk berkomunikasi dengan orang yang datang dari semua pelusuk dunia.

Akhirnya saya berharap Program Smart English dapat diteruskan lagi supaya ia dapat menjadi satu inspirasi untuk murid-murid menguasai Bahasa Inggeris.

 

KELEBIHAN SMART ENGLISH & PROGRAM SMART READER

Muhammad Syahmi bin Sahara (12 tahun)

SK Mangkok, Permaisuri, Terengganu

Smart English adalah satu program yang dianjurkan oleh Yayasan Diraja Sultan Mizan. Program ini telah dilancarkan pada tahun 2005 dan telah memberi manfaat kepada pelajar dari segi penguasaan Bahasa Inggeris. Saya amat berbesar hati untuk menjadi salah seorang peserta sejak saya berumur 7 tahun. Saya telah mendapat banyak pengetahuan dengan mengambil bahagian dalam ‘Smart English’, yang termasuk satu pertandingan baru, yang dinamakan ‘Smart Reader’. Salah satu faedah daripada program ini adalah bahawa ia menanamkan keyakinan di kalangan pelajar. Ramai pelajar teruja semasa menjalankan dan menyampaikan di atas pentas terutama di hadapan hakim. Tahun ini, saya berjaya mengatasi kebimbangan saya yangmengambil bahagian dalam ‘poetic action songs’ dan ‘smart reader’. Ia juga menanamkan persekitaran pembelajaran yang positif. Pelajar mengetahui bahawa kerjasama adalah penting dalam menyampaikan maklumat dalam perbincangan kumpulan. ‘Missing Link’ adalah satu pertandingan yang memerlukan peserta untuk membina ayat dan isi pada pautan yang hilang. Untuk melengkapkan misi ini, para peserta perlu memberi kerjasama sepenuhnya. Program ini juga memperkayakan perbendaharaan kata pelajar. Pelajar-pelajar boleh mendapatkan lebih banyak pengetahuan serta menimba pengalaman baru. Melalui bacaan intensif, pelajar belajar perbendaharaan kata baru setiap hari. Tahun ini sekolah saya adalah pemenang untuk ‘program Smart Bahasa Inggeris di peringkat daerah dan Smart Reader di peringkat negeri. Ia adalah pencapaian yang paling tidak dapat dilupakan untuk sekolah saya.

 

ADAKAH PERTANDINGAN SMART READER BERMANFAAT?

Hasya Aqilah Bt Ahmad Noor Rashidi (12 tahun) 

Sekolah Kebangsaan Padang Luas, Jerteh, Besut

Ya, saya setuju bahawa pertandingan Young Smart Reader sangat bermanfaat kepada saya. Ini kerana pertandingan ini akan membawa banyak manfaat ke dalam hidup saya. Sebagai contoh, saya boleh mengenal pasti kekuatan dan kelemahan saya sendiri melalui pertandingan ini. Jadi, saya boleh memperbaiki diri dan juga kemahiran saya.

Pertandingan ini juga akan meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris saya. Seperti yang kita tahu, bahasa Inggeris adalah bahasa antarabangsa. Jadi, adalah penting untuk kita belajar dan menguasainya. Semakin kita belajar, semakin tinggi peluang kita untuk memperoleh bidang kerja di peringkat antarabangsa pada masa depan.

Penglibatan saya dalam pertandingan ini juga membolehkan saya untuk mengembangkan pengetahuan saya dan berkenalan dengan kawankawan. Kami dapat bertukar-tukar idea dan pengalaman di kalangan kami. Ia juga merupakan satu peluang bagi saya untuk bekerjasama dengan orang lain.

Melalui pertandingan seperti Smart English, poetic action song, choralsical dan Smart Reader, tahap keyakinan saya akan meningkat dan saya boleh berkomunikasi dengan orang lain tanpa rasa takut dan cemas. Saya juga dapat bertindak dengan lebih bijak.

Smart Reader juga menyediakan persekitaran pembelajaran yang menyeronokkan. Ia menjadikan saya lebih mudah untuk belajar dan memahami bahasa.

Akhirnya, Smart Reader membantu murid-murid yang mengambil bahagian untuk membina personaliti yang baik dan pemikiran yang positif dalam apa jua keadaan.